I am Loader!
Edit

Kontakt

SLEDUJ NÁS

Jazyk C – a niekoľko dôvodov, prečo si ho vybrať

„Nie je C zastaralý jazyk?“

Otázka, ktorú si pravdepodobne položilo už mnoho z vás.
Napriek tomu, že by sa to tak na prvý pohľad mohlo zdať, je niekoľko oblastí, kde práve jazyk C je jazykom, ktorý hrá prím.
Vo svete Informačných Technológií je mnoho smerov, ktorými sa môžete uberať. Jedným z nich je práve programovanie v jazyku C, ktoré by sme vám radi trocha priblížili.

Jazyk C, ako strojovo orientovaný programovací jazyk, patrí medzi najstaršie a najviac rozšírené programovacie jazyky.
Je využívaný na dennej báze v odvetviach ako vývoj softvéru, v oblasti informačných technológií, ale aj v oblasti zdravotníctva, či na vývoj systémových aplikácií. Je neoddeliteľnou súčasťou embedded systémov v automobilovom priemysle či elektronike. Dalo by sa povedať, že všetka elektronika, ktorú denno-denne využívame, je napísaná v jazyku C, alebo je Céčkom minimálne ovplyvnená.
Vďaka schopnosti priamo ovládať hardvér a svojej stabilite, je jazyk C najpoužívanejším jazykom v kontakte s hardvérom a mohli by sme ho nazvať aj minimalistickým programovacím jazykom.
V porovnaní s ostatnými programovacími jazykmi, práve schopnosť priamo ovládať hardvér a teda ponúknutá možnosť pre programátora, vo veľkej miere riadiť činnosti programu, je obrovskou a hlavnou výhodou jazyka C.

Jedným z hlavných dôvodov vytvorenia programovacieho jazyka C bolo, okrem iného, uľahčiť písanie programov a docieliť menšie množstvo chýb.
Aj preto má jazyk C svoje špecifiká a dôležité vlastnosti:

  • umožňuje nám ľahko napísať program
  • ak chcete začať s programovaním, Céčko je na to ako stvorené
  • je to rýchly jazyk a aj preto sa najčastejšie používa pri tvorbe operačných systémov či vyšších programovacích jazykov
  • je to plne multiplatformový jazyk a je dostupný na väčšine operačných systémov
  • má nízkoúrovňový prístup a jednoduché jadro jazyka

Programovanie v jazyku C bolo vyvinuté s vidinou univerzálneho jazyka, ktorý by bol vhodným na použitie v rozľahlej škále aplikácií a to sa aj podarilo. Hoci by sa to tak nemuselo zdať, jazyk C je jedným z najpoužívanejších jazykov, ak nie aj najpoužívanejší. Možnosť zostavenia na rôznych platformách a efektivita, ktorú ponúka, mu dáva veľkú silu.
Jazyk C sa stal základom aj pre mnohé iné programovacie jazyky, počnúc C++ po Javu, JavaScript či C#.

C ako programovací jazyk je skvelým na vyjadrenie spoločných nápadov v programovaní tak, aby sa s nimi väčšina ľudí cítila pohodlne. Vývoj softvéru či testovanie embedded systémov. S tým ale aj s mnohým ďalším vám práve Céčko pomôže.
Ak máte pozitívny vzťah k hardvéru a softvéru a baví Vás programovanie v jazyku C, neváhajte v tejto oblasti zotrvať a investovať do nej svoj čas. Je to investícia, ktorá sa vám vráti.