I am Loader!
Edit

Kontakt

SLEDUJ NÁS

4 skvelé tipy, ako naštartovať kreativitu a inovácie vo vašom tíme už dnes #1

Keď premýšľame nad inováciou, zvyčajne si predstavujeme inteligentných ľudí, ktorí vynašli cenné a hodnotné veci alebo prišli s originálnymi nápadmi, vďaka ktorým sa stali slávnymi, bohatými a známymi.

Tím plný inovatívnych ľudí môže dosiahnuť rovnaké výsledky, avšak mať inovatívny tím vám a vašej spoločnosti umožňuje rýchlo sa prispôsobiť novým výzvam a prosperovať v nepredvídaných situáciách.

Aj malé, ale časté inovácie sú vo vašom biznise tým, čím sa viete odlíšiť od konkurencie. Zamestnanci, ktorým poskytnete príležitosť prinášať nové nápady, majú navyše tendenciu byť viac angažovaní v poslaní spoločnosti.

Našťastie existuje pár vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste podporili inováciu a umožnili členom Vášho tímu čo najlepšie využiť svoje tvorivé schopnosti. Vybudovaním správnych návykov vo vašej spoločnosti výrazne zvýšite šance, že k inováciám nielen dôjde, ale že k nim bude dochádzať pravidelne.

Ak sa chcete dozvedieť, ako zabezpečiť, aby bol váš tím kreatívny a inovatívny, čítajte ďalej.

1. Robte veci zábavnými

Švédsky vedec identifikoval 10 klimatických dimenzií, ktoré ovplyvňujú kreativitu v organizáciách. Jednou z nich je zmysel pre humor a hravosť v spoločnosti. Uvoľnená atmosféra s množstvom smiechu pomáha formovaťtvarovať firemnú kultúru a podporuje slobodu byť kreatívny.

Koniec koncov, keď ľudia pociťujú vyššiu mieru stresu, ich telá uvoľňujú hormón kortizol. Veľa ľudí však nevie, že kortizol je škodlivý pre naše zdravie. Sťažuje koncentráciu a môže viesť k mozgovej hmle, ktorá je obvykle sprevádzaná silnou únavou a depresiami.

Bez ohľadu na to, aký je človek múdry, kreatívny alebo inovatívny, ak je v strese, šanca, že bude pracovať na optimálnej úrovni, klesá. Práve preto nie sú ľudia, ktorí sa cítia pod tlakom, takí dobrí v riešení zložitejších úloh.

Aj keď sa vám nezdá, že zdravie vašich zamestnancov môže byť pre vás problémom, ich duševný stav vás skôr či neskôr ovplyvní, pretože vo veľkej miere pôsobí aj na ich pracovný výkon. Stres odvracia pozornosť od procesov, ktoré sú dôležité pre úspešné doručenie projektov. Skúste veci robiť zábavnými a uvidíte prúd nových nápadov.

2. Budujte si dôveru

Je ťažké byť šťastným v stresujúcom pracovnom prostredí a ešte ťažšie snažiť sa o angažovanosť alebo stotožnenie s poslaním spoločnosti, ak od nej necítite podporu. Ak zamestnanci neveria vám alebo vašej organizácii, je nepravdepodobné, že použijú svoje tvorivé schopnosti na to, aby dosiahli v práci úspech.

Spravodlivým zaobchádzaním s ľuďmi, uznávaním ich názorov a preferencií im môžete pomôcť, aby sa cítili v práci lepšie, aby mali k vášmu brandu väčšiu lojalitu a starali sa o inovatívne riešenia vašej spoločnosti.

3. Udržujte toxické osoby mimo dosahu

Aj keď urobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste vytvorili pozitívne pracovné prostredie a získali lojalitu od svojich zamestnancov, množstvu výsledkov vášho úsilia môže zabrániť toxická osoba v spoločnosti.

Bez ohľadu na to, aké výsledky títo ľudia prinášajú a koľko peňazí pre firmu zarábajú, toxickí pracovníci stoja omnoho viac, ako je ich hodnota.

Jedným z relevantných dôvodov, prečo je to tak, je populárna téma psychickej bezpečnosti. Inými slovami – atmosféra a nálada v tíme. Zo zamestnanca, ktorý sa necíti v práci bezpečne, nevydolujete to najlepšie ani náhodou! Keď sa ľudia cítia psychologicky bezpečne, sú schopní pracovať bez strachu, výčitiek a pocitu krivdy. Je oveľa pravdepodobnejšie, že v ich hlavách vzniknú skvelé nápady, ktoré prinesú Vašej firme ovocie.

Už len kvôli jednej toxickej osobe sa ľudia môžu cítiť nekomfortne. Táto osoba navyše bráni v dosahovaní výsledkov nielen jednému zamestnancovi, ale viacerým. Dôkladný rozhovor o pravidlách firmy s týmito osobami alebo ich prepustenie sú predpokladom podpory inovatívnych riešení.