I am Loader!
Edit

Kontakt

SLEDUJ NÁS

Online pohovor – načo nezabudnúť

Pracovný pohovor je neoddeliteľnou súčasťou výberového konania pri akejkoľvek pracovnej pozícii.Čím ďalej, tým viac, hlavne v dnešnej dobe zasiahnutej corona vírusom, počas ktorej sa musíme vysporiadať s rôznymi nečakanými zmenami, nie len osobnými ale aj tými pracovnými, sa stretávame s možnosťou absolvovania pracovných pohovorov nie formou osobného stretnutia, ale online.

Výhoda známeho domáceho prostredia v nás môže vyvolávať pocit, že sú online pohovory menej náročné a menej stresujúce, opak je však pravdou. Stále nám ide o to isté. Zaujať zamestnávateľa natoľko, aby sme si podali ruky a začali tak spoločnú spoluprácu.
Preto je dôležité dostatočne sa na pohovor pripraviť, či už to bude formou osobného stretnutia, alebo online.

Rozdeľme si prípravu na tri základné časti:

  • technika
  • priestory
  • vzhľad

Technika:

Čo sa techniky týka, nemusíte sa ničoho obávať. Online pohovor zvládnu aj tí menej technicky zdatní. Link, cez ktorý sa na pohovor prihlásite vám bude s najväčšou pravdepodobnosťou poslaný emailom vopred. Odporúčam však prihlásiť sa o pár minút skôr, nie až v „hodine dvanástej“. Ostáva nám tak trocha času pre prípad, ak by hneď všetko nefungovalo tak, ako má.
Ak by bol pohovor osobný, tiež by sme nepribehli na poslednú chvíľu.  : )
Dobré pripojenie na sieť má v dnešnej dobe takmer každý, netreba to však podceniť. Človek nikdy nevie, zákon schválnosti zafunguje a nám pripojenie vypadne v tej najnevhodnejšej chvíli. Pre takéto prípady je dobré mať poruke rýchlu náhradu. Kontrola funkčnosti web kamery a kvality zvuku (nech nás je dobre rozumieť) sú neoddeliteľnou súčasťou prípravy na online pohovor.

                                                         
Priestory: 

Je dôležité dopredu si pripraviť izbu/miestnosť, v ktorej budeme pracovný pohovor absolvovať. S rozhádzanou a neustlanou posteľou, kopou oblečenia, či neporiadkom sa prezentovať nechceme. Dôležité je aj dostatočné osvetlenie. Prístup denného svetla príliš neovplyvníme, je vhodnejšie však zažať o niečo viac, ako malú stolovú lampu. : ) 

Vzhľad:

A v neposlednom rade, oblečenie. Hoci ste doma a hoci vám na kamere nevidno poriadne ani do pol pása, netreba zabúdať ani na túto stránku. Prvý dojem je dôležitý a ako sa hovorí, šaty robia človeka. Ani na osobné stretnutie by ste nedobehli v pyžame či v teplákoch. Svojim upraveným zovňajškom dávate zároveň najavo váš záujem a úctu voči druhej strane.
Dôležitosť a formálnosť pracovného pohovoru sa predsa neznižuje iba pre spôsob jeho uskutočnenia.

Malý tip na záver:

Aj počas online pohovoru je potrebné udržovať očný kontakt. Byť profesionálny no zároveň priateľský. Niekedy aj ten najmenší úsmev môže spraviť veľa.