I am Loader!
Edit

Kontakt

SLEDUJ NÁS

 

Home office – výhody a nevýhody

 

 

Pri mnohých odvetviach sa home office ukazuje ako stále častejšie preferovaná forma práce.
Povolania, v ktorých svoju prácu vykonávame prevažne v kancelárii za počítačom, bez potreby osobného kontaktu s inými, či bez nutnosti práce s rozličnými nástrojmi, práve to sú profesie najčastejšie využívajúce home office.
Práca z domu ponúka množstvo výhod tak ako pre zamestnanca, tak aj pre zamestnávateľa. Netreba však zabúdať na to, že aj práca z prostredia domova je stále práca.

Výhody:

  • Práca z domu môže veľmi ľahko ovplyvniť našu výkonnosť, a to smerom k lepšiemu.  Žiaden hluk a vrava idúca od vedľajších stolov a žiadne lákadlá v podobe krátkych debát s kolegami. Aj to sú faktory, ktoré ovplyvňujú našu produktivitu. Domáce prostredie nám ponúka možnosť prispôsobiť si pracovnú atmosféru podľa našich predstáv a zvýšiť tak výkonnosť.
  • Aj šetrenie je jednou z výhod práce z domu. Ušetríme však nie len financie, spojené s cestovaním, či častým stravovaním v reštauráciách. Ušetríme hlavne čas. Dobu, ktorú strávime presunom do a z práce, vieme teraz využiť s rodinou, priateľmi, či koníčkami.
  • Mierna nádcha, či prechladnutie? Ak nám to nebráni v plnohodnotnom pracovnom nasadení, využiť home office je zaujímavou možnosťou.
  • „Pohodlnosť nadovšetko“. Žiadne obleky, košele, šaty, či sukne. Nezabúdajme si však napriek tomu zachovať rannú rutinu a neostať v pyžame celý deň. : )

 

Nevýhody:

  • Ak máme v pláne dlhodobo pracovať z domu, je dôležité naučiť sa oddeľovať prácu od súkromného života. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že sa budeme práci venovať viac, ako keby sme boli v kancelárií.

  • V prípade, že si na prácu neviete vyhradiť samostatnú miestnosť a namiesto nej využívate pracovný kút v spálni, či obývačke, nevyhnete sa „hluku domácnosti“ a môže to pôsobiť rušivo.

  • Veľmi dôležitou pri práci z domáceho prostredia je disciplína. Home office môže zlákať na povolenie z pracovného tempa. Stihnúť všetky domáce práce počas pracovnej doby znie síce lákavo, pozor však na to, aby to nespôsobilo viac škody ako úžitku a nepresúvali sa tým povinnosti na ďalšie dni.

  • V neposlednom rade je potrebné spomenúť čiastočnú izolovanosť. Predsa len, nech už má home office množstvo výhod, osobný kontakt a komunikácia s kolegami padne často vhod.

Plusov i mínusov práce z domu by sme vedeli nájsť neúrekom a každému pri práci vyhovujú iné podmienky. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, nezabúdajte ich mať stále na pamäti. : )