I am Loader!
Edit

Kontakt

SLEDUJ NÁS

Dokáže životopis vypovedať o zručnostiach kandidátov, alebo je to len zoznam predchádzajúcich zamestnávateľov?

Ak by sme zobrali rok 1984 za prelomový, pokiaľ ide o profesionalizáciu životopisov, ubehlo už 36 rokov. Zo životopisov písaných ručne na papieri a posielaných poštou sme prešli k počítačom, faxu a krátko na to k internetu, e-mailom a pracovným portálom. 


Za 36 rokov sa na trhu hľadania práce zmenilo naozaj veľa. 

  • Od roku roku 2008 po spustení YouTube sa pri hľadaní  práce začali využívať video-cévéčka. Videá natočené na YouTube sú však verejné, a možno aj preto sa z nich nikdy nestali mainstreamové nosiče.
  • Rozvoj manažérskych náborových systémov (Applicant tracking systems – ATS) priniesol možnosť nahrávať neverejné “video-profily”. Ani tieto profily však nenašli masové uplatnenie.
  • S rozvojom online služieb vznikajú špecializované webové služby, ktoré pomáhajú “napísať životopis”. 
  • Rozvíjajú sa manažérske systémy schopné v sekundách automatizovane spracovať nekonečné množstvá životopisov. 
  • Firmy začínajú do výberov implementovať umelú inteligenciu, ktorá “číta životopisy” a robí prvotný screening životopisov.

Všetky výdobytky dnešnej online doby majú jednu vec spoločnú. Nezmenila sa štruktúra a formát životopisu. Štruktúrované životopisy v pdf formáte sú naďalej hlavným komponentom žiadosti o prácu.

Je rok 2021. Kde zostal človek a jeho osobnosť?
Od osobných curriculum vitae, teda “priebehov života”, ktoré opisovali osobnosť človeka hľadajúceho prácu, sme prešli k výpisu praxe a vzdelania. 

Životopis predstavuje vstupnú bránu k procesu pohovorov. Vďaka automatizácii spracovania životopisov a umelej inteligencii mnoho životopisov končí ešte pred touto bránou.


Nedostatok praxe či zlý názov školy sú automatickým K.O. Priveľa praxe a nezvládanie moderných technológií tiež. Chcete oblbnúť ľudský či automatizovaný screening CV? Stačí si pohľadať návod “ako hacknúť životopis”.

Nech sa na to pozrieme z ktorejkoľvek strany, dnešný životopis je možné oblbnúť. Alebo odfláknuť. 


Ako presne dokáže súčasný životopis vypovedať o schopnosti kandidáta byť úspešným na pozícii, na ktorú ho chceme prijať?

Cévečka sa stali formalitou. Snaha o vysokú produktivitu a rýchlosť ich prezerania spôsobili, že sa z nich stal stručný výpis vzdelania a predošlých zamestnaní.

V rámci služieb spoločnosti ACG consulting dokážeme pomocou krátkeho dotazníka odhaliť silné osobnostné stránky kandidáta, ktoré dokáže využiť na aktuálnej pozícii.